de stabij

De Stabij is één van de 11 Nederlandse Rassen en vind zijn oorsprong in Friesland. De kleur is voornamelijk zwart-wit en en soms bruin-wit, het is eenvoudige krachtige hond met vrij brede borst. de ideale maten zijn 53 cm voor de reu en 49 cm voor de teef.

De stabij werd begin vorige eeuw vooral gefokt als hulpje voor de arme boer, hij hield het erf vrij van ongedierte ( mollen en ratten ) ging met de baas mee op jacht en niet te vergeten de mollenvangst, de vachtjes verkocht de arme boer ter aanvulling op hun lage inkomen. 

Tegenwoordig is de stabij vooral een gezinshond.  hij is actief in verschillende takken van hondensport, zoals G&G, agility, speuren, aporteren en niet te vergeten de jacht.

De stabij heeft een karakter wat vraagt om een langer adem, het is echte fries , die eerst de kat uit de boom kijkt, maar kent hij je, dan heb je een vriend voor het leven. het is een slimme, vrolijke en soms een eigenzinnige hond en zeker een gevoelige hond, die geen harde, maar wel een strakke opvoeding nodig heeft.     

De stabij heeft veel beweging nodig en je zal zeker elke dag één tot twee wandelingen met hem moeten maken, waarin hij zijn energie kwijt kan.

Een stabij kan heel goed in een gezin met kinderen, gezien zijn lieve karakter.